Baş Ağrısı

Servikojenik Baş Ağrısı nedir?

Servikojenik baş ağrısı, atlanto – oksipital ve üst servikal eklemlerden kaynaklanan, başın ve/veya yüzün bir veya daha fazla bölgesinde algılanan kronik bir baş ağrısıdır.

Servikojenik baş ağrısı, sıklıkla yanlış teşhis edilen kronik bir baş ağrısının yaygın bir nedenidir.

Servikojenik Baş Ağrısı belirtileri nelerdir?

Servikojenik baş ağrısının belirtileri günlük olarak karşılaşılan birçok birincil baş ağrısı sendromuna benzer olabilir. Servikojenik bir baş ağrısının belirtileri: tek taraflı ağrı, ipsilateral (aynı taraflı) yaygın omuz ve kol ağrısının bir kombinasyonudur.

  • Boynunuzun ani bir hareketinden ve uzun süre aynı pozisyonda kalmasından dolayı ağrı çekmeniz.
  • Başınızın veya yüzünüzün bir tarafında ağrı oluşması.
  • Öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda veya derin bir nefes aldığınızda baş ağrısı oluşması.
  • Saatlerce veya günlerce sürebilen bir ağrı atağı oluşması.
  • Sert (katı) boyun durumu oluşması, boynunuzu normal şekilde hareket ettiremezsiniz.
  • Başınızın veya gözünüzün arka, ön veya yan tarafı gibi tek bir noktada kalan ağrı oluşması.
  • Servikojenik baş ağrısı ve migren farklı olsa da, bazı semptomlar benzer olabilir. Örneğin mide bulantısı, kol veya omuz ağrısı, parlak ışıkta rahatsız hissetmek, yüksek seste rahatsız hissetmek, bulanık görmek vb.

Servikojenik Baş Ağrısı neden olur?

Servikojenik baş ağrıları boyundaki yapısal sorunlardan kaynaklanır ve genellikle servikal vertebra adı verilen omurganın tepesindeki omurlarla ve özellikle C1-2 omurlarıyla ilgili sorunlardan kaynaklanır.

Bazı insanlar boyunlarını zorlamayı gerektiren işlerde çalıştıkları için servikojenik baş ağrılarına sahip olurlar. Örneğin: şoför, kuaför, zanaatkar vb.

Ayrıca whiplash (kırbaç) gibi boyun yaralanmalarından sonra servikojenik baş ağrıları görülebilir. Başın şiddetlice önce arkaya, daha sonra ise öne atılması sonucu oluşur.

Servikojenik baş ağrılarına neden olabilecek diğer tıbbi durumlar şunlardır:

  • Tümörler
  • Kırıklar
  • Enfeksiyon
  • Servikal omurganın artriti

Servikojenik Baş Ağrısı tanısı nasıl konulur?

Birçok baş ağrısı türü olduğundan tanı konarken emin olmak zor olabilir. Doktorunuz sizi muayene edecek ve sağlığınızla ilgili sorular soracaktır. Acıyı hissettiğinizde ne yaptığınızı ve nerenin acıdığını bilmek isteyeceklerdir. Bu durumlarda aşağıdaki detayları doktorunuza bildirdiğinizden emin olun:

  • Baş ağrısı zamanla kötüleşiyorsa
  • Ayrıca ateşiniz veya kızarıklıklarınız varsa
  • Başınıza darbe aldıysanız

Bunlar, dikkat edilmesi gereken başka bir sağlık sorununun belirtileri olabilir.

Baş ağrısı aniden ortaya çıkarsa ve çok ağrılıysa, veya başınız dönmeye başlarsa acil tıbbi yardım alın.

Fiziksel Muayene: Doktorunuz size neyin acı verdiğini görmek için başınızı ve boynunuzu belli bir şekilde hareket ettirmenizi isteyebilir. Baş ağrısına neden olup olmadığını görmek için boynunuzun belirli bölgelerine baskı yapabilir. Baş ağrılarınız hakkında daha fazla bilgi edinmek için doktorunuz fiziksel muayene dışında bazı tetkikler de isteyecektir.

Röntgen: Boynunuzdaki ve omurganızdaki kemiklerin fotoğraflarını çekmek için küçük dozlarda radyasyon kullanılır.

Bilgisayarlı Tomografi (BT) Taraması: Farklı açılardan birkaç röntgen çekilir ve tek bir röntgendekinden daha fazla bilgi göstermek için bir araya getirilir.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) Taraması: Başınızın, boynunuzun ve omurganızın ayrıntılı ve katmanlı görüntülerini almak için güçlü mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanılır.

Ayrıca sorunun ağrıya neden olan bir hastalık olmadığından emin olmak için kan testi yaptırabilirsiniz. Tüm bu tetkiklerin sonucunda tanı konulur.

Servikojenik Baş Ağrısı nasıl tedavi edilir?

İlaç Tedavisi: Steroid olmayan antienflamatuarlar (aspirin veya ibuprofen), kas gevşeticiler ve diğer ağrı kesiciler ağrıyı hafifletebilir.

Fizyoterapi: Manuel terapi, kayropraktik ve kişiye özel bir egzersiz programı uygulanabilir. Bu uygulamaların eğitimini almış bir fizyoterapist tarafından kişiye özel olarak çalışılır.

Cerrahi: Ağrınız çok şiddetliyse  sinirlerinizin sıkışmasını önlemek için bir ameliyat önerilebilir, ancak bu nadirdir.

Diğer Seçenekler: Ağrıyla başa çıkmanın cerrahi olmayan yollarıdır. Nefes çalışmaları, yoga, akupunktur vb.