Fibromiyalji

Fibromiyalji nedir?

Fibromiyalji sendromu olarak da bilinen fibromiyalji, uzun süreli olarak vücudun birçok bölgesinde hissedilen ağrıya sebep olur. Genellikle kas ve iskelet sisteminde hassasiyet ile birlikte görülür. Kronik yorgunluk, uyku bozukluğu ile anksiyete ve depresyon gibi bilişsel bozuklukların da eşlik ettiği bir sendromdur. İlk bakışta iltihaplı romatizmal bir hastalığa benzetilmesine rağmen eklemlerde, kaslarda ve diğer dokularda inflamasyon  görülmemiştir.

Fibromiyalji neden olur?

Genetik faktörler (ailede bu hastalığın varlığı), stres bozuklukları, travma geçmişi (duygusal , fiziksel), aşırı mükemmeliyetçi kişiliğe sahip olmak, enfeksiyon hastalıkları, sinir sistemindeki hormonal değişikliklerin ağrıya, uykuya ve hassasiyete etkisi bu hastalığın nedenlerindendir.

Belirtileri nelerdir?

Vücutta tetik nokta olarak adlandırılan dokunmaya bile aşırı hassasiyet gösteren ağrı noktaları vardır. Bu noktalar vücudun baş arkası, ense, omuz, göğüs, dirsek, diz ve kalça bölgelerindedir. Minik bir dokunmayla bile aşırı hassasiyet ve ağrı görülür.

Bacak bölgesinde uyuşma ve karıncalanma, uyku bozuklukları, duygu durum  bozuklukları, depresyon, anksiyete, yorgunluk, baş ağrısı, vücut sertliği, kas krampları, odaklanma ve dikkat sorunları, kulak çınlaması, çarpıntı, ellerde ve ayaklarda uyuşma, ödem, sıcağa ve soğuğa karşı aşırı hassasiyet, vücut sıcaklığının ayarlamada güçlük, sindirim problemleri, bağırsak ve mesane problemleri, kadınlarda regl döneminin aşırı ağrılı geçmesi bu hastalığın belirtileri arasındadır.

Fibromiyalji nasıl tedavi edilir?

Servikojenik baş ağrısı, atlanto – oksipital ve üst servikal eklemlerden kaynaklanan, başın ve/veya yüzün bir veya daha fazla bölgesinde algılanan kronik bir baş ağrısıdır.

Servikojenik baş ağrısı, sıklıkla yanlış teşhis edilen kronik bir baş ağrısının yaygın bir nedenidir.

  • İlaç Tedavisi: Ağrıyı azaltmak, uykuyu düzenli hale getirmek ve depresyon duygu durum bozuklukları için kullanılır.
  • Fizik Tedavi: Ağrıyı azaltmak için manuel terapi ve kayropraktik tedavi, elektroterapi, masaj, gevşeme egzersizleri, kas kuvvetini arttırmaya yönelik yöntemleri kullanılır.
  • Egzersiz: Pilates, yoga, yürüyüş, yüzme, koşu, bisiklet, dans gibi egzersizler hem kas kuvvetinin artmasını hem esneklik kazanılmasını sağlamaktadır. Ayrıca spordan sonra salgılanan hormonlar ruh haline ve uyku düzenine iyi gelmektedir.
  • Alternatif ve Tamamlayıcı Yöntemler: Kaplıca, meditasyon, Tai Chi, akupunktur uygulamaları, psikoterapi ile duygusal destek sağlanması gibi ek yöntemler tedavi kapsamında denenebilir.

Nelere dikkat edilmesi gerekir?

Zaman zaman fibromiyalji atakları tekrarlayabilir. Bu hastalığın temel tedavisi yaşam kalitesini arttırmak ve stresle başa çıkmaktır. Bunun için kişiye özel beslenme programı ve düzenli egzersiz uygulamaları, uyku düzeninin sağlanması ve ruh sağlığının korunmasının bir bütün olduğu unutulmamalıdır. Aşırı miktarda çay ve kahve tüketimi tavsiye edilmemektedir.